På tide å ta seg sammen!

I en rapport publisert av Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) publisert i juli i år, kunne vi lese at nordmenn skapte i 2011 om lag 113.000 tonn tekstilavfall, noe som tilsvarer 23 kilo per innbygger. Den største delen av dette avfallet kommer fra norske husholdninger, og over halvparten er klær og sko. Mengden tekstilavfall fra private husholdninger økte fra 29.000 tonn i 1995 til 52.000 tonn i 2010.

 

Foto: METTE FINBORUD BØRRESEN / nrk.no
Foto: METTE FINBORUD BØRRESEN / nrk.no

Mengden av klær og sko vi kaster, har dermed økt betraktelig. Rapporten kunne også melde at hvert femte plagg som blir kastet, bare hadde vært brukt et par ganger, og 8% av klærne har ALDRI vært brukt av noen.

Tallene er skremmende. Ettersom velstanden har økt i Norge, har også forbruket økt. Det er derfor viktigere enn noen sinne å tenke på forbruket vårt, både når vi kjøper ting og når vi kaster ting. Om du har mulighet, bør du investere i noen få plagg som kan brukes til flere anledninger og som er laget av kvalitetsmaterialer som kan vare i flere år, framfor et titalls plagg av siste mote, som enten er uaktuelle eller ødelagte i løpet av neste sesong. Dette trenger ikke å være dyre plagg: på bruktbutikker som Røde Kors Secondhand kan du ofte finne plagg av naturmaterialer som skinn, ull og bomull som varer i flere sesonger. Da disse er brukt (eller vareprøver som ellers ville ha blitt kastet), betaler du omtrent samme pris som hos de rimelige kjedebutikkene, samtidig som du bidrar til å ta vare på miljøet!

Gjenbruk er også noe du bør tenke på når du skal kvitte deg med plagg du ikke lenger bruker: en artikkel på nrk.no viser at 10 av de 13 kiloene med klesplagg hver nordmann kaster hvert år, går rett i søpla. Mange av disse kiloene er fine, lite brukte plagg som kunne ha gledet et annet menneske og gjort nytte for seg i flere år til, men som i stedet havner på et det økende berget av søppel vi kaster hvert år.

Vi er heldige her i landet: de fleste av oss har alt vi trenger, og mer til. Det er derfor enda viktigere enn noensinne at vi tar det ansvaret som kommer med privilegiene våre: forbruket vårt har nemlig direkte konsekvenser både for menneskene som produserer det vi kjøper og for planeten vår. På tide å ta seg sammen.

2 thoughts on “På tide å ta seg sammen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *